Trafikcenter > Trafikskolan > C-Lastbil

Körkortsutbildning C

Teori

Lärarledd introduktion där vi ser över litteratur och kapitel i samband med inskrivning. Vi går igenom fordonet och bekantar oss med konstruktion, funktion och handhavande. Utifrån dina förkunskaper, önskemål och litteraturen sätter vi tonen för utbildningen. Studierna bygger sedan på din egen instudering i den takt som passar dig. Med stöd av ett webbaserat utbildningsverktyg finns hela tiden stora möjligheter att arbeta med teorin varierat eller mer kraftsamlat i någon riktning. Följ utvecklingen i din körning i det digitala utbildningskortet och välj att plugga eller göra snabbtest på alla delar eller det som du själv väljer. En bokad körlektion kan helt eller delvis ersättas av lärarledd fördjupning i litteraturen på mer utmanande avsnitt.

Körutbildning

Körutbildningen består av säkerhetskontroll och körlektioner. Du skall lära dig köra tung lastbil under realistiska förhållanden och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiska övningar. Säkerhetskontrollen ger de kunskaper en förare måste ha för att kontrollera att fordonet fungerar på ett trafiksäkert och riktigt sätt.

 

Prov hos Trafikverket:

Hos Trafikverket gör du två prov, ett teoretiskt och ett praktiskt. Först efter godkänt kunskapsprov (teori) kan man boka tid för körprov (”uppkörning”). Teoriprovet är giltigt i 1(ett) år. Körprovet omfattar säkerhetskontroll och körning i och utanför tätort. Tiden är ca 75 minuter.

För att köra yrkesmässig godstrafik gäller lagen om Yrkesförarkompetensbevis, YKB. Läs mer under fliken YKB. Du kan också gå in på transportstyrelsen.se eller på trafikverket.se för mer information.